natuhouse

středa 19. listopadu 2014

Jak správně číst etikety

Vědět se orientovat v potravinách je dnes náročné. Naučte se číst etikety na
potravinách správně a věřte nebo ne, tahle schopnost rozhodne taky o tom, jestli a jak často budete navštěvovat lékaře a nebudete se bát podívat se do zrcadla.

Čtení etiket jako důležitá zručnost pro Vaše zdraví

Průměrný supermarket má přibližně 40 000 produktů. V celé nabídce je asi 5% opravdu dobrých produktů. Víte je najít a rozpoznat? 



Existují jenom 3 cesty pro výběr potravin

  1. opravdu dobré potraviny (to je těch 5 %)
  2. potraviny, které jsou jakýmsi kompromisem (15%)
  3. a potraviny které jsou maximálně nevhodné pro naše tělo (zbylých 80%)
Vaše schopnost rozpoznat a určit opravdu správné typy potravin je pro udržení psychického ale také fyzického zdraví a kondice opravdu klíčová. Umíte to? Dnes si probereme způsob, jakým číst etikety na potravinách a vybírat jenom ty správné potraviny.

Jaké informace z etikety jsou důležité 


Na etiketách je uvedeno mnoho informací, které ukládá výrobci zákon. Důležité jsou dvě informace: tabulka nutričních / výživových hodnot a samotné složení tovaru.

Důležité je vědět, jaký je percentuální (%) poměr mezi bílkovinami, sacharidy a tuky ve výrobku. Čím více sacharidů! (ano, opravdu sacharidů a ne tuků!) tím je to horší. Velmi důležitou informací je také to, kolik % vlákniny je ve výrobku. Pro zajímavost, dospělý člověk potřebuje v průměru 30 gramů vlákniny na den.

A teď k samotnému složení. Podle zákona je výrobce povinen uvádět složení produktu podle toho, které složky je v produktu nejvíce, tedy vzestupně. Jinými slovy, od složky které je v produktu je nejvíce po složku které je v produktu nejméně. Pokud je tedy ve výrobku na prvním místě mouka a na druhém místě bramborový škrob tak to znamená, že nejvíce je v produktu mouky a druhou nejvíce zastoupenou látkou je bramborový škrob. 

Příklad: rýže, bramborový škrob, cukr, sušené mléko, sůl....., zelí

U tohoto produktu jsou na prvních třech místech vysoko glykemické ingredience. To způsobuje nežádoucí reakci těla jedince, které je metabolicky otráveno v momentě, kdy vloží potravinu do úst. 

Jaké je ideální složení jídla, neboli rozeznejte plevel od zrna

  • čím více bílkovin se ve výrobku nachází, tím nižší glykemický index bude jídlo mít - co je správně
  • čím více sacharidů jídlo má, tím víc je důležité tohle jídlo vhodně zkombinovat s jinými zdravými potravinami s vysokým obsahem bílkovin, tuků nebo zeleninového původu. Zabráníte tím nežádoucí metabolické odozvě
  • dávejte taky pozor na jaké tuky se v jídle nacházejí. Rostlinné druhy tuků (kromě kokosového oleje a sojového lecitínu) jsou pro Vás ne zcela prospěšné. 
  • čím více cukru a sacharidů, tím je to pro Vás a Vaše zdraví horší po každé stránce. Dbejte na to, aby na prvních třech místech složení se nenacházeli složky obsahující cukr a nebo sacharidy.

Závěr


Naučte se číst informace na etiketách potravin. Sledujte složení a výživové hodnoty. Potraviny, které mají na prvních třech místech v složení cukr, fruktozu nebo jiné druhy sacharidů nechte raději v regálu. 

Mějte na zřeteli, že sacharidové potraviny (chléb, pečivo, těstoviny, moučné výrobky, sladkosti a další) mají na naše tělo nežádoucí metabolické změny.

Bohužel, sacharidy mají v dnešní kuchyni a v potravinarském průmyslu obrovskou převahu, více než 70%, oproti jiným živinám. Náš metabolismus na tohle ale není přizpůsobený. Více o této problematice si povíme někdy jindy. 

Zajímáte se o tuto problematiku a chcete vědět víc ? Přidejte se mezi nás !


* Váš email:

Zdroje: Vlado Zlatoš / Tina Turnerová (www.vladozlatos.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat